Profilbilde
Helse

Å være en varsler

 

Å varsle fra om forhold på arbeidsplassen.

 

Siden århundreskiftet har varsling fått en ny betydning. Varsling har blitt lovregulert.

 

Det er ingen konsekvenser om vi velger å ikke varsle,  og hva er vitsen med lovregulering da ?  Vi kan bare snu oss bort og late som ingenting for det er det som er mest behagelig for de fleste.

Det er det ikke for meg

Når mennesker lider urett, det er fare for liv eller skade, er det vår plikt å si fra.  Når barn sier fra er det viktig at de blir tatt på alvor og dette har jeg kjent på selv.  Den ene gangen jeg sa fra holdt jeg på å miste livet fordi jeg ikke ble tatt på alvor.  Andre ganger  har det satt spor som har formet meg til den jeg er i dag.  

 

Første gang jeg sa fra på jobb.

Jeg har etter jeg ble voksen vært en varsler for barn og pasienter som ikke har kunnet si fra selv men som har hatt behov for at andre tok ansvar.  

Jeg var 16 år,  i praksis på Hjelpepleierskolen og på felles rapport sa jeg fra om noe jeg hadde observert  for det hadde jeg lært jeg skulle gjøre. Det ble reaksjoner og de påsto at jeg løy.  Rektor kom og jeg  ble truet med utvisning fra skole og hybel.  Det satte seg som skrekk i kroppen min og jeg forsto på en måte ikke hva som skjedde den gangen. Jeg var i sjokk.

Pasienten ble utskrevet men segnet om ved porten på Ullevål Sykehus. Hun  kom inn på akutten og de klarte så vidt å redde henne.

 

Den røde tråden !  

Å si fra om noe som var helt naturlig å gjøre  gjorde at jeg ble truet med utestengelse.   Selv om det kom fram hva som egentlig hadde skjedd kom det ingen beklagelse.  Jeg ble heller ikke utestengt fra skolen så det var jo noe da 🙂 

I ettertid skjønte jeg at tanken på pasienten ikke veide tyngst  og det var skremmende å tenke på.  Her er vi innom den røde tråden som jeg kommer tilbake til etterhvert.

Dette var første gang jeg sa fra på vegne av andre og det skulle ikke bli siste gang men som sagt det har sin pris.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.