Barn
Helse

Det handler om omsorg.

Vi bør bry oss om alle barna og ikke bare om våre egne.  

Mange gruer seg og snur seg bort når barn har det vondt og vanskelig. Voksne må slutte å se det som angiveri å melde bekymring.  Konsekvensene kan være store for barna om man lukker øynene.

 Redd for å ta feil

Hvorfor har vi så høy terskel for å bry seg når vi ser barn har det vanskelig ?  Jeg tror det er fordi vi ikke vil ta innover oss hva barn faktisk opplever samt at vi  er redde for å ta feil.  

Det ligger dypt i oss å se det som angiveri. Det er viktig å tenke nytt og heller se det som omsorg.  Vi gjør familien en bjørnetjeneste ved å vente for lenge. Barnevernet er der for å hjelpe og bistå,  og ikke for å ta barna. 

Vi må få en endring på den demoniseringen av både barnevern og de som melder bekymring.  Barnevernet er i hovedsak der for å hjelpe familier og  ca 80 % av det de gjør er forebygging.  Hvorfor hører vi aldri noe om det ? 

Siri og Tove handler begge ut i fra god tro og overbevisning.

Vi har forskjellig filter å se verden gjennom og språket vi bruker viser også verdiene vi har.  Jeg skal komme med et eksempel på hvor ulikt to personer kan tenke.

Siri mener at å melde bekymring til barnevernet er å dolke foreldre i ryggen samt skjemme dem ut for folk rundt. –  Siri er derfor med på å skule, benekte for å holde fasaden. Hun sier det er ille å få riper i lakken så det går foran alt.

Tove har en helt motsatt holdning og hun er villig til å sette barna foran de voksne fordi det er de som trenger beskyttelse. Tove mener at Siri svikter barna samt bidrar til å vedlikeholde problemene for foreldrene, noe som går ut over alle, ikke minst barna.

Tove mener også at det er et svik mot familien som trenger hjelp og som ikke er i stand til å se det selv. Skal det virkelig gå liv før noen reagerer tenker hun ?  Fasade får være fasade for her er det barna som er viktigst mener hun.

Barn er 100% lojale mot foreldrene

Barn er lojale mot foreldrene og er bekymret for hva som kan skje hvis de sier i fra om noe som plager dem.. – Voksne tenker noen gang at andre varsler,  eller at det ikke er så alvorlig, kanskje det går over av seg selv.

Alle har en plikt til å melde fra og  helsesøstre, leger og lærere, er lovpålagt å varsle om de blir bekymret for et barn.  – Nabokjerringer, venner, bekjente og familiemedlemmer har også et ansvar.  

Om ikke det er lovpålagt, så har man et moralsk ansvar.  Ikke la barnet betale prisen for at man ikke vil blande seg for sitt eget velbehags skyld.

Media

Mye av det som media hauser opp av barnesaker er direkte feil og ensidig framstilt.  Jeg mener ikke å si at barnevernet ikke gjør feil men jeg vet at mye av det motstandere mot barnevern legger ut er ensidig framstilt.

På den annen side forstår jeg de foreldrene som blir rammet og fratatt sine barn for det må være det verste som kan skje og ikke minst skambelagt.  

Om foreldrene samarbeider med barnevernet trenger ikke ting bli dramatisk.  Foreldrene  får avlastning,  treningskort , terapi, barnehage og hjelp på alle måter hvis de vil.

Å ta barn fra hjemmet er det barnevernet gjør minst av. Det mangler alt for mange fosterfamilier og det er for få som melder fra om forhold der barn lider overlast.  Vi som voksne har en plikt i å hjelpe og det er synd mange må stille seg spørsmål som :

Hvorfor var det ingen som gjorde noe ?

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.