Barn
Helse

Et godt selvbilde forebygger psykisk helse

Et godt selvbilde er knyttet til selvinnsikten og det indre bilde en person har av seg selv.  Selvfølelsen er den følelsen en person har om seg selv.

 

Jeg føler meg like verdifull som andre,  jeg er god nok som og stoler på egne meninger selv om noen andre mener noe annet. Det er tanker en person med god selvfølelse har.

 

Å føle seg mindreverdig og utrygg i møte med andre er det motsatte.  Tanker om å ikke være god nok, pen nok eller morsom nok  er krevende og vondt.  Det blir skamfullt å ta plass og  ha egne behov. Det blir lett  å trekke seg unna eller skjule usikkerheten på andre måter.

 

Et dårlig selvbilde kan også vises ved å være selvhevdende og ta mye plass.

 

Barnets selvfølelse

 

Å styrke barnet selvfølelse gir barnet bedre motstand til å stå i mot press utenfra og kunne stole på egne valg.   Barnet er i sin egen kraft og slipper å være avhengig av andres gunst eller «likes» for å føle seg god nok.

 

Et barn med god selvfølelse er trygg, sterk, og er stort sett fornøyd. Et barn med dårlig selvfølelse kan kjennetegnes med  at det er utrygg, sinna, har søvnproblemer og problemer sosialt.

 

Det er en klar sammenheng med lav selvfølelse,  en rekke psykiske problemer og tvangspreget atferd.   Psykiater Finn Skårderud sier han aldri har møtt en person med nervøse spiseforstyrrelser som samtidig har hatt god selvfølelse. Han mener at lav selvfølelse utgjør en grobunn for å utvikle spiseforstyrrelser og andre typer tvangspreget atferd.

 

Foreldre vil som aller oftest det beste for sine barn men er det slik at foreldrene har et dårlig selvbilde vil det ofte overføres til barna.  Noen kan lett «bruke » barna som et middel for å styrke sitt eget dårlige selvbilde. De legger et usynlig press på barna som kan skape stress hos barna.  Barn er lojale mot foreldrene og prøver å leve opp til foreldrenes forventninger.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.