Helse

Hva er skam ?

Skam er nært knyttet til selvbildet og hvordan vi ser på oss selv når det gjelder lykke, selvrealisering og prestasjoner.

 

Hvordan viser seg skammen seg ?

 

Ansvarsfraskrivelse og sinne mot oss selv og andre er vanlig når vi bærer på mye skam. Disse tankene kan være en form for selvplaging som  gjør livet uutholdelig. Det er en slags håpløshet i et sånt tankesett og det kan føles som en slags kreftsvulst som vokser desto mer vi tillater de tankene få dominere. Skam gjør at vi ofte trekker oss unna, isolerer oss og det kan være vanskelig å søke hjelp da skam og redsel for å bli dømt gjør at mange lider alene.

 

Ingenting er så dødelig som andres forakt. Mennesker skammer seg og vet ikke at det er erfaringene fra barndommen som har satt seg i kroppen. –  Vonde og vanskelige erfaringer tidlig i livet blir innskrevet i kroppen og etterlater seg dype spor».  

Professor / lege Astrid Borchgrevink Lund. 

 

Barn

 

Noe skam skal vi ha for det gjør at vi tar ansvar og tenker over våre handlinger. Skamløshet gjør at vi ikke bryr oss om hva vi påfører andre mennesker bevisst eller ubevisst.

 

Hva kan du gjøre for å minske skamfølelsen ?

 

Bevisstgjøring er første steg på den bevisstgjøringen for når vi vet bedre kan vi gjøre bedre. Å finne noen du kan prate fortrolig med kan være en begynnelse. Ellers er det individuelt hva og hvordan vi trenger å gå fram videre. Mange har også opplevd på nytt å bli dømt, avist eller tolket » feil» når de har søkt hjelp. Det kan bli en tilleggsbyrxe som blir for tungt å bære for noen.

 

Den dype skamfølelsen er smerten ved å se seg selv som en som ikke fortjener å bli elsket. Psykiater Finn Skårderud. 

 

Min egen skam ble jeg bevisst på i 2012 selv om jeg hadde bært på den gjennom hele livet. Ulike hendelser har gjort at den har vært fraværende for så å blitt forsterket av ulike hendelser gjennom livet. Det kan i oppturer føles som den er helt borte for så å dukke opp igjen når noe skjer. Dypdykk ned i barndommens sår er noen gang nødvendig for det er der den blir påført oss.

 

Å betrakte seg selv som en verdifull person som fortjener å bli elsket vil minske skammen.

 

Trenger du noen å prate med kan du ta kontakt her 93695260

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.