Hjertet
Helse

Hva skjer med hjertet ?

Når vi opplever svik fra mennesker vi stoler på reagerer kroppen med å spenne musklene rundt hjertet.

 

Hjertet trenger beskyttelse og kroppen hjelper oss med å beskytte det.  Det legger seg lag på lag av spenninger og bak det etterhvert «harde» skallet ligger kjærligheten du måtte beskytte.

 

Spenningene kan sette seg oppover til nakken og du biter tennene sammen. Pusten blir hemmet og beskyttelsen kan etterhvert gi plager i hjerte,  lunger og  kretsløp.   Pusten er på vakt i påvente av neste svik og slik skapes det en mur mellom deg og de andre.  Du har vanskelig for  å kjenne tillit,  kjærlighet og nærhet til andre mennesker. Det betyr ikke at du ikke har kjærlighet i deg men at du kan ha mistet kontakten med den.

 

Barndommen

 

Mange har i barndommen opplevd tillitsbrudd eller svik, og det er det mest smertefulle vi kan oppleve som mennesker.   Barn er helt avhengig av de voksne og lojaliteten er 100 %.  –  Små barn elsker sine foreldre uansett hva som skjer.

 

Minnene pakkes ned bak lag av spenninger som beskytter det innerste sårbare hjertet.

 

Svik er en av de vanskeligste følelsene å forholde seg til.  Å oppleve svik setter dype spor og  som barn så  føler vi automatisk skyld.  

 

Så blir du voksen

Årene går og du har levd et tilsynelatende bra liv med fin fasade.  Sårene og svikene har vært godt gjemt og glemt. Muskelspenninger som er selve døra inn til de hemmelige rommene holder du på plass ved å bite tennene sammen, være på vakt, gå i forsvar eller trekke deg unna.   Det må for all del ikke komme ut noe, ingen må få vite hvordan det egentlig står til.  Skammen vokser og den vokser best i taushetens mørke.

Etterhvert blir du innhentet av smerter, urolig søvn, mareritt, angst og andre symptomer.  Du tar noen piller, går til behandlinger for nakke rygg for å holde ut.  Du vil være i fred , lukker døra  for å beskytte deg selv. 

 

Å bruke unnskyldninger og bortforklaringer er et lært mønster.

 

Etterhvert skjønner du at hendelsen har påvirket deg mer enn du har forstått.  Det finnes ingen flere fluktruter og du kaster inn håndkleet.  De vonde følelsene har lagt lokk over de gode følelsene som glede, kjærlighet og  ble byttet ut med  angst, nummenhet, depresjon og /eller utmattelse.  

 

Det var ingen som var der for deg da du behøvde det som aller mest.  Det smerter å kjenne på svikene og uretten du opplevde den gangen.

 

Det er tid for alt og nå er det tid for å bearbeide,  helbrede sårene og invitere kjærligheten inn igjen.  Kjærligheten er der men det er den vi er mest redd for.

 

Verden trenger din kjærlighet  !

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.