Barn

Mobbing og utestengelse

Hvert år opplever 60 000 barn (2010 ) og unge å bli mobbet på skolen. Mobbing foregår også på andre arenaer hvor barn ferdes. 

Den psykiske volden har det vært lite fokus på og det er litt rart da den setter dype spor i kropp og psyke.

Nyere hjerneforskning viser hvordan krenkelser, omsorgssvikt, vold og overgrep i barndommen kan føre til blokkeringer og endringer i hjernen. Dette kalles dissosiasjon eller fragmentering i psyken og i kroppen. I tillegg kan det gi alvorlige fysiske helsekonsekvenser.

«Ingenting er så dødelig som andres forakt. Mennesker skammer seg og vet ikke at det er erfaringene fra barndommen som har satt seg i kroppen. –  Vonde og vanskelige erfaringer tidlig i livet blir innskrevet i kroppen og etterlater seg dype spor.»

Professor /lege Astrid Borckenvink

Barn er avhengige og lojale til sine foreldre og det skal utrolig mye til for at de mister kjærligheten sin til de. Kjærligheten mister de til seg selv. Å lære barna utestengelse av andre voksne skader barnas naturlige iboende kjærlighets kraft.

Som voksen

Utfrysning eller mobbing i oppveksten setter alltid spor. Arrene er usynlige og kan sette seg som posttraumatisk stress, skam og skyld. Som voksen prøver vi å unngå situasjoner som minner om oppvekstens nederlag og uansett hvor ettertraktet vi har blitt er vi stadig på vakt for mulig avvisning. Det igjen hindrer oss fra å leve det livet vi virkelig ønsker. Er vi ikke bevisst hva vi har blitt utsatt for er det ikke uvanlig at historien gjentar seg.   Vi tiltrekker oss mennesker som fortsetter den psykiske volden for vi tror det skal være sånn. Det er viktig å bryte den vonde sirkelen å komme videre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.