Barn
Helse

Svik

Svik er en vond og vanskelig følelse å forholde seg til.

Alle vil vi bli elsket og jo nærere et forhold er desto sterkere kan sviket føles.   Tillit svekkes, ærlighet og redelighet  utfordres og følelsen av å ikke bety noe gjør så vondt.

Barn uten språk

Barn er helt avhengig av voksne og det kan føles veldig truende å bli sveket av de.

Spedbarnets første møte med verden er å sjekke om det er mat og kjærlighet. Små babyer gråter for det er måten de uttrykker at noe ikke er som det skal.  Om det kommer noen eller gråten stilner av seg selv,  kan gjøre en vesentlig forskjell for barnet videre i livet.

Det er en myte at barn gråter for å få oppmerksomhet.

Blir barnet liggende å gråte stilner gråten til slutt, en resignasjon og brudd på tillit har satt sine dype spor hos barnet.  Selv om barnet glemmer det som har skjedd er det ikke borte av den grunn.

Barn føler tidlig svik og svikt som begås mot dem. Det var ingen der da barnet trengte det og barnet tar det med seg som en forsterkning av å ikke strekke til.

Svik kan også oppleves ved at den voksne ikke »ser» barnet eller bagatelliserer noe som barn kan ha betrodd den voksne.

Barns lojalitet

Siden barn er 100 % lojale mot foreldrene er det ekstra vondt når den voksne lyver og bryter avtaler uten noen form for anger eller beklagelse.

Sviket barn opplever kan være både innad i familien eller ute i Samfunnet hvor andre ser og vet at barna ikke har det bra. Barnet vil ikke være hjemme, det er utrygt og det gråter uten at  de voksne  tar det på alvor.

Det kan gå over i en resignasjon og tillitskrise for barnet. Alt blir utrygt .

Det kan være den ene personen, læreren eller nabokjerringa som blir den reddende personen for barnet og det kan bety enormt mye for barnet.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.