Er du redd følelsene dine ?

Jeg har vært redd følelsene mine.  Sinne,  sorg,  redsel,  skam og skyld tålte ikke dagens lys.  

Hvordan starter  det   ?

Som barn lærer vi å stenge av for følelser som  ikke blir møtt  og som voksne ser på som ikke akseptable eller brysomme.  Bakgrunnen kan være at de voksne ikke takler sine egne undertrykte følelser og blir du irettesatt når du viser sinne eller gråt blir læringen å undertrykke akkurat de følelsene. Barn vil så gjerne bli elsket og  de strekker seg ganske langt for å oppnå det.

Som voksen er det mange  ting vi gjør for å unngå å kjenne på ubehagelige følelser

Det kan være alt fra å jobbe mye, pusse opp,  flytte rundt på møbler,  shoppe,  reise,  ruse seg eller rett og slett flykte inn i bøker.  Alt som blir overdrevet og som blir gjort for å komme bort fra seg selv blir en slags flukt.

Frykt for å kjenne på det som er ubehagelig

Vi  finner stadig på noe som distraherer oss. Å lese bøker kan være både positivt  og utviklende men  lever du livet ditt gjennom bøkene dine er ikke det å leve livet sitt.  Får du også abstinenser når du blir hindret i å lese er det signaler som kan være lurt å ta på alvor.

Been there done that

Dessverre var jeg den gangen helt ubevisst mine mønstre.  Jeg prøvde å overlevde så godt jeg kunne og  passet alltid på å være opptatt med noe.  Når jeg ikke var på jobb hadde jeg prosjekter som opptok meg hele tiden.

Jeg fikk bare rosende ord for min flinkhet og hvis jeg «måtte » sette meg ned sørget jeg for å ha noe i hendene. Håndarbeid eller røyk.

I prosessen med å erkjenne  følelsene mine har det vært mange avsløringer på fluktruter jeg hadde hatt.   «Hadde jeg visst bedre hadde jeg selvfølgelig gjort bedre». WJH

Det er mye vi gjør for å undertrykke følelsene våre.  Å isolere oss bort fra spesielle personer  kan også være en måte å unngå å kjenne på det som er vanskelig. 

Mat er en utbredt måte å undertrykke følelser på

Kanskje har du hatt det tungt  i mange år og du vet  ikke helt hvordan du skal håndtere de nye gode følelsene.  Veien blir kort til kjøleskapet for å putte noe i munnen når de følelsene popper opp. For gode følelser kan også undertrykkes.. 

Mat er  knyttet til følelsene våre,  har en forsterkende makt over oss, gir oss  glede og fjerner sult.  Å overspise søt eller fetende mat gjør at vi tror engstelsen reduseres eller forsvinner.

Overspisingen vil ikke løse problemene, det kan heller føre til flere problemer og i verste fall spiseforstyrrelser.  Dette gjelder ikke deg, tenker du ……. 🙂   Spiseproblemer forbandt jeg med de som var veldig tynne og kastet opp,  men sånn er det ikke.

Én kommentar

  • Wenche

    Hello !
    Thank you 🙂 Im grateful that Everything in this blog is written of me 🙂 Emotion its what unites people regardless of religion, culture and languages. I hope you follow me 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.