Frykten for følelser

Vi mennesker søker naturlig nok det gode liv med glede og umiddelbar belønning mens de ubehagelige følelsene styrer vi lett unna. 

De forsvinner ikke av den grunn for de vil stadig trigges fram og det krever energi å holde de nede under lokket.  Å leve med hele følelsesregisteret gir god helse. Å gråte når vi er lei oss, å være sint når vi føler oss dårlig behandlet, være redd når vi er det,  er normale reaksjoner på normale hendelser.

Det største problemet er når vi forvrenger de ekte følelsene med å sette på oss et smil eller later som ingenting når følelser vi ikke vil vedkjenne oss dukker opp.  Å isolere seg kan lett  bli noe noen gjør for å unngå å kjenne på det som er vondt. Å være med andre mennesker kan trigge fram følelser vi helst ikke vil kjenne på.  

Det er ikke bare de ubehagelige følelsene vi forsøker å unngå men også ubehagelige hendelser som skjer rundt oss for dette henger sammen. Vi glatter over, bagatelliserer og snur oss bort. 

Følelser har vært et ikke tema i veldig mange familier. De voksne  har ikke tålt sine egne følelser og da blir selvfølgelig alle andres følelser bagatellisert og ikke møtt på en god måte.  Når barn ikke lærer å håndtere følelser som sinne, sorg eller fortvielse vet de heller ikke hvordan de skal håndtere de følelsene som voksen.

Å unngå  de ubehagelige følelsene er en strategi vi bruker ganske ofte og den fungerer godt i det korte løp.  Det gir en lettelse og befrir oss fra de ubehagelige symptomene som det fører med seg.  Problemet er hva som skjer i det lange løp når vi undertrykker følelser.

Noen ganger trenger de fleste av oss å unngå visse følelser og så lenge det ikke blir en vane blir det  heller ikke noe problem. 

Sløret  letter helt ufrivillig når demensen og forsvaret er borte og da blir det i noen tilfeller kalt psykiatri.  Har sett en del hyl og skrik i eldreomsorgen bakover i tid og jeg bestemte meg en gang å ikke ende livet selv på en så uverdig måte. La alt komme opp og fram for slik får vi en god alderdom.

Det er også de som tenker at det er bortkastet tid å gå inn i de vanskelig følelsene  men tenk hvor mye tid og energi du bruker på å rømme fra dem.

Ta kontakt for en uforpliktende samtale på 93695260

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.